Sudjelovanja

Županijska Smotra tehničke kulture

Održana je još jedna uspješna Županijska Smotra tehničke kulture u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, na kojoj su svoj rad mnogobrojnoj publici predstavile udruge članice Zajednice. Budući da je ovogodišnji partner smotre bilo Udruženje obrtnika Samobor, skup je otvoren okruglim stolom pod nazivom "Mladi obrtnici - novi poduzetnici", kojim su se promovirali novi trendovi u obrtništvu i poduzetništvu kroz prezentacije i stručna predavanja. U dvorani je bio veliki broj učenika 3. i 4. razreda Gimnazije, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Srednje strukovne škole Samobor, pa se nadamo da će neke od prezentiranih ideja pasti na plodno tlo.
Nakon toga održano je predavanje o pametnim kućama i obnovljivim izvorima energije a predavač je bio Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, inače član Društva pedagoga tehničke kulture i informatike, koje zajedno s udrugom „Pozitiva Samobor“ i Udruženjem obrtnika Samobor sudjeluje u provedbi europskog projekta "Mladi obrtnici - novi poduzetnici". Održano je i stručno predavanje Mihaele Smadilo, predstavnice IBM Hrvatska.
Nakon kratke pauze, u kojoj su posjetitelji mogli razgledati izloške i raspitivati se o aktivnostima udruga članica ZTK Grada Samobora, uslijedilo je još jedno kratko predavanje fotografskog kluba „Oko Samobora“ o osnovama fotografije te predavanje o projektu "Sunčani sat", kojeg je Društvo inženjera i tehničara Samobor poklonilo Gradu Samoboru na korištenje i upravljanje. Predavanje o sunčanom satu održao je tajnik DITS-a Robert Obraz.
Primopredaja tog jedinstvenog objekta koje kombinira horizontalni i vertikalni sunčani sat u jednu arhitektonsku cjelinu održalo se nešto ranije na šetnici uz Mlinove.

 

Festival tehničke kulture

phpThumb_generated_thumbnailjpgZajednica tehničke kulture Grada Samobora sudjelovala je u nedjelju, 17. svibnja 2015. godine u Boćarskom domu u Zagrebu na Festivalu tehničke kulture. Zajednicu su na festivalu predstavljale naše dvije članice, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike te maketari iz udruge Topor.
Učenici Josip Šuflaj i Martin Sokolović, zajedno sa svojim mentorima Josipom Barbićem i Markom Terihajem te voditeljem i predsjednikom Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivanom Vlainićem, predstavili su radove „Uređaj za automatsko mjerenje dimenzija prostora" i „Pametan ulaz", s kojima su nekoliko dana ranije u Ivanić-Gradu osvojili zlato i broncu. Posebnu pozornost posjetitelja privukla je radionica 3D modeliranja i printanja, na kojoj je predstavljen najnoviji projekt DPTK&INF., aditivne tehnologije. Na radionici su prisutni mogli vidjeti kako se 3D model nekog predmeta nacrtan u računalu, uz pomoć 3D printera, polako pretvara u stvarni predmet. Neki posjetitelji su kući ponijeli suvenir u obliku 3D isprintanog imena.
Udruga Topor predstavila je minijature koje koriste u stolnim strateškim igrama, kao i načine njihove izrade, oblikovanja, modificiranja i bojanja.
Na Festivalu je bilo nekoliko stotina učesnika iz svih krajeva Hrvatske, a naš štand su s interesom razgledali mnogi učesnici i posjetitelji.

5 Samoborski Rock Festival

2222Iako je uvriježeno mišljenje da je ljeti Samobor umrtvljen grad, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora trudi se dokazati suprotno. Tako je DPTK&INF, uz pomoć Zajednice tehničke kulture Grada Samobora i Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, u nedjelju, 5. srpnja, organiziralo 5. Samoborski Rock Festival.
Na festivalu je u raznim postavama nastupilo desetak polaznika Samoborske Rock Akademije koji su zajedno sa svojim nastavnicima i mentorima pokazali što su sve naučili u protekloj školskoj godini: pjevanje, sviranje gitare, bas gitare i bubnjeva. Kao podrška mladim polaznicima Rock Akademije na festivalu je nastupilo još pet bendova: Sunrise, Vrijeme Batina, Dusty Hats, Donkey Hot i 4Head, koji su publici odsvirali poznate rock and roll hitove ali i predstavili svoje autorske pjesme . Iako su oni već odavno savladali osnovne vještine svirke (neki od njih i u Samoborskoj Rock Akademiji), Rock Festival predstavlja dobar način promocije poznatih samoborskih rock bendova.
Zahvaljujemo se svima koji su zajedno s nama pomogli u pripremanju 5. Samoborskog Rock Festivala i ekipi koja je omogućila da dobijemo kvalitetan zvuk koji je dolazio s pozornice. Nastojati ćemo nastaviti tradiciju održavanja Samoborskog Rock Festivala kako bi se iduće generacije polaznika Rock Akademije mogle predstaviti svojom svirkom u godinama koje slijede. Također razmišljamo i o održavanju Samoborskog Rock Festivala dva puta godišnje, kako bi mladi rock and roll bendovi imali više prilika za stati na pozornicu i pokazati publici što sve znaju

Uručene nagrade Rudolf Perešin

1U utorak, 16. lipnja u Ivanić-Gradu održana je redovna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.
Nakon radnog djela Skupštine, na kojoj su usvojeni financijski plan, plan rada te novi statut uslijedila je svečanost uručenja Županijske nagrade tehničke kulture "Rudolf Perešin" za 2015. godinu.
Naša Zajednica može biti itekako zadovoljna, budući da je ove godine našim članovima uručena jedna godišnja nagrada i jedna povelja. Godišnju nagradu dobio je Andrijan Ostrun, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, za svoja postignuća i sudjelovanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uz Andrijana nagrade su još dobili i Igor Bombek, Ivan Gusić te Leon Stjepan Uroić.
Posebnu povelju povodom deset godina uspješnog djelovanja dobilo je Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora, koju je primio Nenad Jamić.
Nagrađenima su godišnje nagrade uručili dr. sc. Ana Sović Kržić, članica izvršnog odbora i Ivan Vlainić, predsjednik ZTK Zagrebačke županije.

Smotra tehničke kulture i Županijske lige

111Smotra i druženje zajedničara tehničke kulture grada Samobora u prostorima Srednje strukovne škole održano je u subotu, 13. lipnja 2015. godine. Prezentaciju svog rada pripremilo je nekoliko članica zajednice, a istovremeno su održane i atraktivne radionice za učenike osnovnih škola.
Društvo inženjera i tehničara grada Samobora predstavilo se projektom "Korištenje alternativnih izvora energije”, Udruga Parafreek donijela je svoju opremu i pokazala kako se njome rukuje, Udruga Topor predstavila je modele i minijature koje koristi u svom radu, a Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije organiziralo je županijske lige iz robotike i aviomodelarstva za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Uz radionice robotike i aviomodelarstva, nekoliko dana ranije u Zaprešiću održana je i radionica animiranog filma, na kojoj su učenici uz pomoć predavača snimili animirani film i posudili svoje glasove likovima.
Učenici koji su sudjelovali u radionicama su u dobi kada im se najbolje usađuju osnove tehničke kulture, a ovakva događanja dodatni su zamašnjak za sve njih da se odluče posvetiti tehničkim strukama. Posebno je uočljivo bilo podjednako zanimanje dječaka i djevojčica za ponuđene programe čime se samo potvrđuje da se ovdje ne radi isključivo o muškim zanimanjima. Sa svima njima na radionicama su radili ponajbolji robotičari i aviomodelari sa svjetskim priznanjima. Održana je i prezentacija alata za modelarsku ligu te prezentacija Fotokluba Oko Samobora.
Smotru su svečano otvorili i sve okupljene pozdravili predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Samobora Stjepan Črnjak, predsjednik županijske zajednice Ivan Vlainić i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.
Nakon završenih radionica, učenici su održali natjecanje u trajanju leta modela aviona, a zanimljivo je da su prva tri mjesta na ljestvici zauzele učenice.

Komentari su zatvoreni